Stellenbosch Landfill Site

Stellenbosch, Western Cape

Still under construction, we were appointed to conceive of a strategy for rehabilitating this landfill site. Not content with standard approaches, our vision for the site sees its prominent location and height as an opportunity for public amenity. Hiking routes and mountain bike trails have been proposed to take visitors up to a viewing site that overlooks that Stellenbosch Winelands and surrounding mountain ranges. The pathways are designed to be integrated as part of the capping and drainage strategy of the landfill. Recycled materials are repurposed and reworked into seating and rest areas with interpretive signage explaining the workings of the site. Methane gas is extracted from the landfill and harvested for energy. The design of an entrance facility and visitors centre is currently underway.