Hangberg Primary School

Hout Bay, Cape Town

We were asked by the Hangberg Educational Trust to develop an overall vision for the integration of the landscape area between the existing Sentinel Primary School and the new Hangberg Pre-Primary School. An overall landscape vision for the site was required to enhance the educational opportunities and experience of learners at the school and to create opportunities for learning through play, while accommodating various age groups.

The opportunities provided by the site were magnified through design, including accentuating magnificent views, making use of existing slopes and taking advantage of opportunities for the creation of shade and productive planting areas.

The design incorporates ecology, urban agriculture, sustainable urban drainage and water harvesting, thereby creating a rich landscape to encourage learning and interaction with the natural environment. The design also includes a more detailed interactive play area for younger learners next to the existing Grade R classrooms.